Over deze blog

Deze blog gaat over mijn ervaringen als nieuwkomer in Athene. Over hoe het is om als Vlaming je nieuwe thuis te vinden in het buitenland, en in het bijzonder in Griekenland. Mijn ervaring leerde me dat vele Belgen en Nederlanders wel eens over een dergelijke stap nadenken, maar dat slechts weinigen hem ook zetten, uit angst voor het onbekende. Ik hoop dat mijn blog deze mensen meer inzicht geeft in dat onbekende, en hen een concreter idee verschaft over hoe het leven in Athene er precies aan toe gaat.

Voor alle duidelijkheid: deze blog is niet zozeer gewijd aan de economische crisis, de politieke situatie of de Griekse actualiteit. Uiteraard komen deze zaken aan bod, maar enkel in de mate dat ze een impact hebben op mijn leven als inwoner van Athene, als echtgenoot van een Griekse vrouw, als vader van een (half-)Griekse zoon, en als werknemer van een Grieks bedrijf. Voor wie voornamelijk meer wil weten over de Griekse politieke en economische actualiteit, raad ik de blog van mijn land- en stadsgenoot Bruno Tersago aan. Bruno bericht al jaren over de Griekse actualiteit, met een enorme kennis van zaken die ik niet bezit en waarschijnlijk ook nooit zal bezitten.

Het is evenmin een reisblog “pur sang” over Griekenland als trekpleister. De schoonheid van de Griekse eilanden, de Peloponnese, en de andere delen van Griekenland worden (met recht en rede) al uitvoerig beschreven in talloze andere blogs. En hoewel ik graag occasioneel verslag uitbreng over bezoekjes aan nieuwe plaatsen, ben ik niet in Griekenland als toerist. Ik verkies om Athene te beschrijven door de ogen van een inwoner, iemand die geniet van de  schoonheid van de Helleense republiek, maar er tegelijk ook z’n weg moet zien te vinden.

Kort samengevat: ik bericht in de eerste plaats over de persoonlijke, individuele uitdagingen als nieuwkomer in Griekenland: het aanpassen aan een nieuwe omgeving en cultuur, het inwerken in het Griekse bedrijfsleven, het overwinnen van de administratieve plichten, en het overweg raken met andere Griekse gewoontes en gebruiken. Met andere woorden: over hoe een bescheiden Vlaming z’n leven probeert op te bouwen in een van de meest fascinerende landen ter wereld.