PAOK – AEK: chaos op z’n Grieks

De Super League, beter bekend als de hoogste Griekse voetbalafdeling, doet haar bedenkelijke reputatie dit seizoen weer alle eer aan. Schandalen zijn namelijk niet nieuw in het Griekse voetbal. Het supportersgeweld raakt maar niet uitgeroeid, en elk seizoen wordt er wel een of andere ploeg beschuldigd van corruptie, omkoping, vriendjespolitiek en noem maar op. Het feit dat nagenoeg alle topclubs in handen zijn van – niet altijd koosjere – oligarchen, helpt natuurlijk niet. Maar wat we dit seizoen al te zien kregen, begint toch wel surreële proporties aan te nemen.

Het was al prijs nog voor de competitie van start ging: Panathinaikos moest het seizoen beginnen met -2, vanwege een aftrek van 2 punten wegens wangedrag van supporters tijdens het vorige seizoen. De traditieclub uit Athene staat op de rand van het bankroet, dus ook zonder deze puntenaftrek had ze niet meegedaan om de knikkers. “Panatha” kampeert momenteel op een troosteloze achtste plaats. Dit seizoen leek uit te draaien op een driestrijd tussen Olympiakos Piraeus, AEK Athene en PAOK Saloniki. Olympiakos was de voorbije jaren ongenaakbaar en won zeven titels op rij (waarvan de meeste titels volgens kwatongen het resultaat waren van corruptie en omkoping), maar is dit seizoen veel minder dominant. Of het feit dat de topclub uit Piraeus dit seizoen maar liefst 5 Belgen in de rangen heeft lopen daar iets mee te maken heeft, laat ik diplomatisch in het midden. Wel druipt de frustratie er duidelijk vanaf bij de verwende Olympiakos-fans. In februari leek het definitief de rol te moeten lossen in de titelstrijd, nadat het in eigen stadion de derby tegen rechtstreeks concurrent AEK verloor door een goal in de allerlaatste minuut. Fans van Olympiakos bestormden daarop het veld, wat uiteindelijk leidde tot een aftrek van 3 punten en de twee volgende thuiswedstrijden zonder publiek. Olympiakos leek dus af te haken, met PAOK en AEK als de twee overgebleven titelkandidaten.

Op 25 februari, drie weken na de incidenten in Piraeus, had PAOK de uitgelezen kans om Olympiakos helemaal knock-out te slaan, met een thuiswedstrijd tegen de recordkampioen uit Piraeus op het programma. De wedstrijd ging echter nooit van start. Reden: een PAOK-fan gooide kort voor de aftrap vanop de tribunes een kassarol naar beneden, en raakte de coach van Olympiakos in het gezicht. Die ging – al dan niet theatraal – tegen de grond, claimde een ernstige blessure en werd naar het ziekenhuis gebracht. Gevolg: 0-3-forfaitwinst voor Olympiakos, en daarbovenop een aftrek van drie punten voor PAOK. De ploeg uit Thessaloniki ging echter in beroep omdat het beweerde dat de Olympiakos-coach komedie speelde, en hij bovendien geweigerd zou hebben om zich te laten onderzoeken door de stadiondokter. De Olympiakos-coach verdedigde die weigering op zijn beurt dan weer door partijdigheid van de dokter te claimen. Ik weet niet wie nog kan volgen, maar in ieder geval: het beroep van PAOK was succesvol, de aftrek van drie punten werd opnieuw ongedaan gemaakt. De 0-3-forfaitzege voor Olympiakos bleef echter wel behouden.

Bovengenoemde incidenten zijn in België ongezien, en zouden waarschijnlijk al volstaan om een grondige competitiehervorming in gang te zetten. Maar pijnlijk genoeg moest het ergste nog komen. Gisteren stond namelijk de topper tussen PAOK en AEK op het programma. Het belang van het directe duel tussen de nummers één en twee in de competitie voorspelde al weinig goeds. De wedstrijd verliep echter verrassend normaal, en was qua voetbal zelfs een bijzonder aangenaam kijkstuk, ondanks dat het duel op een scoreloos gelijkspel leek af te stevenen. Tot een arbitrale beslissing in de slotminuten het startschot was voor de meest surreële beelden van de afgelopen jaren… een kleine reconstructie:

  • Kort voor voor affluiten scoort PAOK de 1-0 en lijkt het de levensbelangrijke zege op zak te hebben.
  • De scheidsrechter kent de goal aanvankelijk toe, maar keurt na daaropvolgend onderhoud met zijn lijnrechter de goal toch af voor buitenspel. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de bewuste fase op zich geen eenduidig oordeel toelaat.
  • Hevig protest bij alles en iedereen wat PAOK heet. De voorzitter en de staf van PAOK lopen in een furie het veld op en gebaren hun spelers om het veld te verlaten (wat duidelijk niet naar de zin is van een aantal PAOK-spelers), en gaan dan nog een verbaal robbertje vechten met het arbitrale team en de AEK-staf. Foto’s tonen bovendien dat de voorzitter en eigenaar van PAOK, de dubieuze Grieks-Russische oligarch Ivan Savvidis, een geweer aan de broeksriem heeft hangen. Jawel, een geweer.
  • Meer dan een uur lang heeft iedereen het raden naar wat er gaat gebeuren. Dan komt het bericht dat de scheidsrechter het doelpunt bizar genoeg dan toch heeft goedgekeurd, en de wedstrijd wil laten hervatten bij een 1-0-stand in het voordeel van PAOK.
  • Daarop beslist de voorzitter van AEK op zijn beurt om zijn team niet meer te laten aantreden, omdat hij niet wil spelen in de aanwezigheid van vuurwapens. Ten slotte besluit de scheidsrechter doodleuk om een 1-0-zege aan PAOK toe te kennen.

ivansabid708

Dat de kous hiermee niet af was, viel gisteravond al te voorspellen. En inderdaad: vandaag kwam het bericht dat de Griekse voetbalbond de competitie voorlopig stillegt, om de incidenten van gisteravond grondig te kunnen onderzoeken. Concreet betekent dit dat tot het einde van deze maand alvast geen competitiewedstrijden gespeeld zullen worden. Alweer een kaakslag voor het Griekse voetbal. De reacties van Griekse vrienden en collega’s pendelen vandaag tussen gelatenheid en schaamte. Natuurlijk zien ze het liever anders, maar het is nu eenmaal zo, en het zal ook nooit veranderen. Het is de Griekse reactie op het merendeel van de problemen die het land teisteren. Problemen die vaker wel dan niet het gevolg lijken te zijn van de macht van de oligarchie.  Persoonlijk frustreert de reactie van de Grieken me meer dan het eigenlijke probleem. De oligarchie is nergens “untouchable”, dus waarom zou dat in Griekenland wel het geval moeten zijn? Doe er toch eindelijk eens iets aan. Tijd om het land schoon te maken. Laat ons maar beginnen met het voetbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s