Donkere dagen na de Griekse machtswissel

De parlementsverkiezingen van vorige zondag zorgden voor een wissel van de wacht in Griekenland: het (in theorie althans) radicaal-linkse Syriza van (ex-)premier Tsipras moest plaats maken voor het centrum-rechtse Nea Dimokratia, dat vanaf nu de lakens uitdeelt in de Griekse regering. En die regimewissel laat zich al meteen voelen hier in Athene: sinds woensdag zitten mijn vrouw en ik zonder elektriciteit.

Begin 2018 verhuisden m’n vrouw en ik van Maroussi naar Metamorfosi. Naar de flat waar tot dan haar ouders en grootmoeder woonden, die op hun beurt naar het zuidelijke deel van Athene zouden verhuizen. Elektriciteitsfacturen in de flat bleven op naam van m’n schoonouders staan, maar werden voortaan uiteraard door m’n vrouw en mezelf betaald aan Heron, de elektriciteitsmaatschappij.

Wat we dan weer niet wisten, was dat m’n schoonouders nog een factuur bij DEI, de voormalige elektriciteitsmaatschapij van hun keuze, hadden openstaan. Het was hen zelf vermoedelijk ook ontgaan. Vorige week kregen ze bijgevolg een aanmaning van DEI binnen. Op zich geen probleem, m’n schoonouders zouden dat wel even betalen. Alleen liet hun agenda hen niet toe om de komende dagen naar de bank gaan en de betaling te regelen. En PC-banking is niet aan hen besteed, zoals dat wel bij meer Grieken van hun generatie het geval is. Geen reden tot paniek, dacht m’n schoonvader. Het was niet alsof ze pardoes de elektriciteit in onze flat zouden aflsuiten. Naar goede gewoonte zou de elektriciteitsmaatschappij wel een week of twee respijt geven.

Maar toen kwamen dus de verkiezingen. En wat blijkt: amper drie dagen na de regimewissel zitten we zonder elektriciteit. Weg is de traditionele respijt van enkele weken. Niet enkel bij ons, trouwens. Op sociale media geen heel wat gelijkaardige verhalen de ronde, van Grieken met openstaande facturen bij wie sinds deze week onverwacht en zonder pardon de elektriciteit werd afgesloten. Volgens mijn vrouw is het geen toeval dat dit net na de regeringswissel gebeurt. Want zo gevoelig en zo abrupt kan de impact van een politieke koersverandering nu eenmaal zijn in Griekenland.

M’n schoonvader, die – hoewel hem weinig te verwijten valt – zich enorm schuldig voelt over de hele zaak, liep woensdag uiteraard stante pede naar de bank om de openstaande factuur te betalen zodra hij het nieuws vernam. De heraansluiting komt er dus aan, maar kan tot twee dagen na de betaling op zich laten wachten. Mogelijk zitten we dus nog tot vrijdag zonder elektriciteit. Niet echt benijdenswaardig, middenin de Atheense zomer met nachttemperaturen van om en bij de 30 graden, waarbij je enige garanties op een degelijke nachtrust airconditioning of een ventilator zijn. Dan maar even zweten en in het donker zitten dus.

Wat de verdere praktische gevolgen van de machtswissel hier in Griekenland gaan zijn, zullen de komende weken en maanden wel uitwijzen. Maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat het niet enkel bij een ander elektriciteitsbeleid gaat blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s