Werkjubileum

Wat vliegt de tijd toch snel, om maar meteen met een torenhoog cliché in huis te vallen. Ik vier vandaag namelijk mijn eenjarig werkjubileum hier in Athene. Waarbij vieren niet te letterlijk genomen moet worden. Ik “vier” niet graag zaken op het werk. Vind ‘t altijd een beetje genant om persoonlijke mijlpalen te delen met werkcollega’s, dus laat ik het maar achterwege. Ik breng liever geen taart mee om m’n verjaardag. En gelukkig beseft geen enkele collega dat mijn voornaam etymologisch gezien een variant is van de naam Nikolaas, waardoor iedereen me met rust laat op 6 december, de naamdag van iedereen die naar Agios Nikolaos (jawel, Sint-Nikolaas) genoemd werd. De dag waarop in Griekenland elke Nikos, Nikoleta, Niki, Nick, enz. uitgebreid gefeliciteerd wordt door en gebak meebrengt voor de collega’s. De Grieken en hun naamdagen, het is me wat.

Maar goed, geen taart op m’n verjaardag, geen gebak op m’n naamdag, en dus laat ik de jubileumviering in één ruk ook maar achterwege. Misschien zijn werkjubileums, in tegenstelling tot verjaardagen en naamdagen, niet eens een item in Griekenland. Ik zou het eens aan mijn vrouw moeten vragen. Tot dan hou ik het voor de zekerheid stil, ervan uitgaand dat geen van de collega’s een jaar geleden mijn startdatum heeft genoteerd. Zo’n hoge piet ben ik nu ook weer niet op het werk.

Maar ik heb voor mezelf wel een evaluatie van dit eerste jaar op een Griekse werkvloer gemaakt. En die valt positief uit. Bijzonder positief zelfs. Vanaf dag 1 raakte ik gecharmeerd door de openheid en oprechtheid waar Grieken zo voor bekend staan.  In tegenstelling tot vele Belgische bedrijven, waar nieuwkomers door collega’s in de eerste plaats als bedreiging worden gezien, is in Griekenland nagenoeg geen achterdocht te bespeuren op de werkvloer. Iedereen is oprecht behulpzaam, omdat dat er nu eenmaal inzit bij de Grieken. Geen geroddel en achterbaks geklaag hier. Enfin, een beetje misschien wel. Maar alleszins een pak minder dan in ons Belgenlandje.

20180109_141015.jpgDe efficiëntie laat af en toe wel eens te wensen over. Maar dat maken de Griekse collega’s ruimschoots goed met ijver en werkethos. Heel wat collega’s kloppen geregeld 9 tot 10 uur per dag  zonder daar problemen van te maken. Nog maar eens een bewijs dat de mythe van de luie Griek precies dat is: een mythe. Al is hard werk en motivatie natuurlijk net iets vanzelfsprekender als het bedrijf navenant betaalt. Wat bij OPAP zeker wel het geval is.

Los van het salaris heeft het bedrijf mezelf en de collega’s afgelopen jaar ook wel genoeg in de watten gelegd. Uitstekende voorzieningen op kantoor (fitnessruimte, bedrijfsrestaurant, sportplein…), tal van sociale initiatieven, en nog een hoop andere voordelen maken van OPAP het meest aangename bedrijf waar ik ooit voor heb gewerkt. En in heb in mijn nog niet eens zo lange loopbaan best wel wat bedrijven afgeschuimd, zowel binnen als buiten België.

20180109_141131.jpgKortom, wat het bedrijf betreft ben ik hier in Athene “met mijn gat in de boter gevallen’” om het op z’n plat Vlaams te zeggen. Want ik kan me niet voorstellen dat dergelijke behandeling van werknemers momenteel de norm is in de Griekse bedrijfswereld, waar de gevolgen van de crisis maar al te hard voelbaar zijn. Als ik sommige van de verhalen uit andere Griekse bedrijven hoor over hoeveel uren gewerkt moet worden voor soms een hongerloon, hoe salarissen daarbovenop niet steeds tijdig uitbetaald worden, hoe bonussen in sommige gevallen gewoon onvoorzien geschrapt worden, en nog meer van dat fraais, dan besef ik telkens weer hoe uitzonderlijk mijn situatie is. Maar de solidariteit onder werkcollega’s, die zou wel nog te vinden zijn in de meeste Griekse bedrijven. Zelfs binnen de bedrijven met hongerlonen. Bepaalde Griekse waarden, die krijgt zelfs de crisis niet kapot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s