Verkiezingen

Ik heb het de afgelopen weken bijzonder druk gehad met werk. Lancering van een nieuw project, en daar komt toch wel wat bij kijken. Ik ben er zelfs zo hard in opgegaan dat ik, tegen mijn gewoonte in, de actualiteit vanuit België even geheel links heb laten liggen. Ik kwam bijgevolg compleet uit de lucht gevallen toen ik afgelopen zondag toch nog eens de Belgische nieuwssites afschuimde en er allerlei updates over de lopende gemeenteraadsverkiezingen aantrof.

Gemeenteraadsverkiezingen, die waren me dus volledig ontgaan. Mijn eerste reactie was dan ook: “Shit, vergeten te stemmen.” Ik herinnerde me hoe ik vorig jaar tijdens mijn registratie bij de Belgische ambassade in Athene  een uitleg kreeg over hoe ik als Belg in het buitenland toch aan mijn Belgische stemplicht kon voldoen. Wat er toen precies allemaal gezegd werd, is ondertussen uiteraard alweer lang vergeten. Maar wat wel was blijven hangen: stemplicht. Ook vanuit het buitenland.

Dus contacteerde ik zondag toch maar even in allerijl de ambassade. Niet zozeer uit angst voor een boete – want die komt er zelden of nooit voor Belgen die in het buitenland wonen – maar omdat ik toch graag nog wat in de pap te brokken heb over wat er gebeurt in Vlaanderen. Want Vlaanderen lijkt steeds nationalistischer te worden. En wie m’n vorige berichten over de Griekse onafhankelijkheidsdag en de Macedonische kwestie gelezen heeft, weet dat ik niet hoog oploop met het nationalisme. Niet in mijn land van verblijf, en evenmin in mijn land van herkomst. Dus gebruik ik graag alle inspraak die ik heb om die tendens in Vlaanderen een beetje tegen te werken.

Maar wat blijkt: ik heb minder inspraak dan ik dacht. De ambassade liet me weten dat ik als Belg in Griekenland helemaal geen stemrecht heb voor de regionale verkiezingen in Belgie. Laat staan stemplicht. Jammer, maar best wel logisch. Ik ben uitgeschreven uit België, mijn officiële woonplaats is Griekenland. Voor welke Belgische gemeente zou ik dan moeten of kunnen stemmen? Ik kan toch moeilijk verwachten het beleid in Gent voor de komende 6 jaar mee te mogen bepalen terwijl ik er allang niet meer woon?

Dus geen stemrecht voor de gemeentelijke en provinciale verkiezingen in België. Maar dan wel weer stemplícht voor de federale verkiezingen van volgend jaar. Via volmacht,  briefwisseling of even langsgaan bij de ambassade en daar m’n stem uitbrengen. En dus op risico van boete indien ik niet deelneem. Een leeg dreigement, weet ik uit ervaring. Tijdens mijn jarenlang verblijf in Spanje liet ik – ietwat onbewust – de Belgische stemplicht aan mij voorbijgaan, en daar kwam ook nooit wat van. Maar we zijn alweer tien jaar verder, de tijden zijn veranderd. Ik ook. Dus die stemplicht, die vervul ik volgend jaar met plezier. Net als mijn stemrecht hier in Griekenland trouwens. Want als officieel inwoner van Metamorfosi heb ik hier wel wat in de pap te brokken tijdens de Griekse gemeenteraadsverkiezingen die er in 2019 zitten aan te komen. Als die ook effectief plaatsvinden naturlijk. Want met de Griekse politiek weet je het nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s