Griekenland ten tijde van corona

Vanuit Athene zie ik hoe het coronavirus nu al wekenlang het nieuws in België domineert. Op de website van zowat elke Vlaamse nieuwssite staat het niews omtrent het virus steevast bovenaan, vergezeld van opiniestukken, interviews met experts allerhande, en live-updates qua besmettingen. Ook het VRT-journaal opent zowat elke uitzending met nieuws omtrent COVID-19. Hier in Griekenland lijkt het voorlopig net iets minder vaart te lopen.

Begrijp me niet verkeerd, het virus gaat ook hier bij de Grieken over de tongen. Dagelijks krijg ik op het werk een mailtje van onze HR-afdeling met corona-updates en advies, en ook onder de collega’s is het virus regelmatig het gespreksthema of het onderwerp van grapjes. Bij ons in Metamorfosi leek vorige week, toen het virus voor het eerst vastgesteld werd in Italië, zelfs een lichte hysterie los te breken. Verschillende buurtgenoten raadden m’n vrouw aan om in de supermarkt de nodige voorraden op te slaan en alvast veilig binnen te blijven. Laat ik er wel bij vermelden dat dergelijke “raad” doorgaans van de oudere generatie komt. De generatie die wel vaker moeite heeft om risicogedrag juist in te schatten. De generatie die tijdens hun ongevraagd gezondheidsadvies wel doodleuk de rook van hun sigaret in je gezicht en dat van je kinderen staat te blazen.

In de Griekse media is het virus echter (nog?) niet zo alomtegenwoordig zoals dat in België het geval is. Uiteraard bevat elk nieuwsbulletin wel een update omtrent het coronavirus, maar vaak is dat niet eens het eerste (lees: belangrijkste) item van het bulletin.  Daarvoor heeft Griekenland helaas te veel andere problemen, niet in het minst de recent geïntensiveerde vluchtelingencrisis aan de Turks-Griekse grens. Ook het aantal vastgestelde besmettingen ligt hier nog steeds aanzienlijk lager dan in België. Volgens de laatste update zijn er er nu negen vastgestelde besmettingen in Griekenland, tegenover 23 in Belgie. Al is het maar de vraag wat dit precies betekent: is het virus hier effectief minder prevalent dan in België, of zijn de Grieken misschien gewoon minder efficient in het opsporen ervan? De toekomst zal het antwoord uitwijzen, misschien wel sneller dan we zouden willen.

Voorlopig blijft het meest opvallende nieuws omtrent het virus de draconische maatregelen die de Griekse regering vorige week aankondigde om een eventuele corona-uitbraak tegen te houden. Zo werden alle carnavalsfestiviteiten in het hele land afgelast, en kondigde premier Mitsotakis aan dat waar nodig, scholen, bedrijven, kerken en andere publieke plaatsen met vastgstelde besmettingen tijdelijk gesloten zouden worden. Die laatste maatregel werd met name in Thessaloniki, waar voorlopig de meeste besmettingen vastgesteld werden, al een paar keer toegepast. Het blijft afwachten of deze vooropgestelde aanpak van de regering het gewenste effect zal hebben. Griekse regeringen, zowel links als rechts, hebben nog nooit uitgeblonken in het bezweren van acute noodsituaties. Maar premier Mitsotakis mag ons natuurlijk altijd verrassen.

Ondertussen heeft ook de Griekse kerk zich geuit over het het coronavirus, zoals ze dat wel vaker doet over de Griekse actualiteit. En zoals dat ook wel vaker het geval is, doen de uitspraken van de kerk mij ook deze keer van m’n stoel vallen. Toen een vooraanstaand orthodox priester tijdens een gesprek met staatszender ERT gevraagd werd over het risico op besmetting tijdens de eucharistieviering (met name door het gezamenlijk gebruik van dezelfde lepel waarmee de gezegde wijn gedeeld wordt), antwoordde de eerwaarde dat er geen risico was, “omdat Jezus Christus was nooit drager van ziektes was.” Welkom in Griekenland, iedereen…

Een gedachte over “Griekenland ten tijde van corona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s