200e Griekse verjaardag in mineur

Vandaag viert Griekenland zijn onafhankelijkheidsdag. Het is precies 200 jaar geleden dat de Grieken hun onafhankelijkheid uitriepen van het Ottomaanse Rijk, wat het startsein voor de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog was. De Griekse revolutie zou uiteindelijk duren tot 1829, toen de Turken definitief verslagen werden met de hulp van Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In 1832 werd de Griekse onafhankelijkheid officieel bekrachtigd tijdens het Congres van Londen.

De 200e verjaardag gaat vandaag helaas ietwat in mineur door. Deze ochtend vond in het centrum van Athene weliswaar de jaarlijkse militaire optocht plaats (en die was dit jaar extra uitgebreid gezien de speciale 200e verjaardag), maar vanwege de coronapandemie mocht de populaire optocht dit jaar niet door het publiek bijgewoond worden – buiten de speciale genodigen zoals Prins Charles en diens echtgenote Camilla. Ook hier in Metamorfosi, waar normaal gezien elk jaar op deze dag een van patriotisme doordrenkte optocht van alle gemeentelijke scholen plaatsvindt, is het vandaag bijzonder rustig. De straten zijn versierd met blauw-witte vlaggen, maar COVID heeft alle openbare festiviteiten onmogelijk gemaakt. Zoals gezegd, een 200e verjaardag in mineur.

Meer info over de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog is te lezen op http://www.athensinfoguide.com/nl/history/t8-3independence.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s